Instellingen

Wat is SCRUM?

De SCRUM methode is ontworpen door dr. Jeff Sutherland voor het in teamverband ontwikkelen van software. SCRUM gaat uit van de Agile aanpak, wat betekent dat het ontwikkelteam in staat is te reageren op voortdurende wijzigingen in de wensen van de klant.

Een SCRUM team is multidisciplinair en zelfsturend; alle leden zijn betrokken bij het plannen, taken verdelen en benoemen van blokkades. In het team is één Product Owner die samen met de klant de User Story opstelt: de lijst van eisen en taken. Het team deelt het werk op in kleine stukjes en geeft een inschatting van de tijd die nodig is per onderdeel. Er is een SCRUM master die elke werkdag een 15 minuten durende teammeeting houdt, waarin elk teamlid vertelt: wat heb ik gedaan? wat ga ik doen? en wat zijn de problemen?

De SCRUM methode is iteratief, werkt in korte Sprints van 2 tot 4 weken. Na elke Sprint wordt een werkend (deel)product opgeleverd.

Belangrijkste kenmerk van de SCRUM methode is het stellen van doelen. Het team deelt dezelfde doelen per dag, wat zorgt voor richting en samenhang. Het team en de klant delen de doelen per Sprint, wat zorgt voor realistische verwachtingen. Omdat het team zelf een inschatting geeft van de benodigde tijd voor alle werk-onderdelen, zijn de doelen ook haalbaar.

Elke Sprint wordt geëvalueerd door het team en met de klant. Belemmeringen worden besproken en opgelost. Aan het einde van het project heeft de klant precies het product dat hij nodig had en voor ogen had.

Meer info: SCRUM

 

door Kees ™